BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Pałki z kurczaka w zalewie jogurtowo-ziołowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekkie mięso w zalewie z jogurtu naturalnego ma ciekawy smak. Wyczuwalna nuta ziół. Do tej potrawy można użyć tez skrzydełek kurzych.

Pałki z kurczaka w zalewie jogurtowo-ziołowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pałki z kurczaka w zalewie jogurtowo-ziołowej

 

  • 6 umytych i osuszonych pałek z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w zalewie jogurtowo-ziołowej
Ząbki czosnku drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy umyte wcześniej i osuszone pałki kurczaka i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, lub przynajmniej kilka godzin by mięso przeszło aromatem zalewy. Przygotowujemy blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i układamy na nim mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 st na około 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy polewamy mięso pozostałą marynatą.
Pałki z kurczaka w zalewie jogurtowo-ziołowej
Mięso tuz przed wstawieniem do piekarnika