Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Paluchy drożdżowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak szybko się je robi tak szybko znikają z półmiska!

Paluchy drożdżowe.

Składniki:

Paluchy drożdżowe.

 

  • 0,5 kg mąki
  • 20 g drożdży
  • gorąca woda ok. 2/3 szklanki
  • 2 łyżeczki soli
  • jajko rozmącone z łyżką wody
  • do posypania ziarna, gruba sól, zioła suszone

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe.
Zrobić w dużej misce zaczyn z drożdży, trzech łyżek wody i łyżki mąki, zostawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, sól i wodę (stopniowo, ile "zabierze" mąka). Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Nie musi wyrastać. Podzielić na części, z których powstaną pół metrowe wałeczki o średnicy 1 cm. Powinno wystarczyć na ok. 35 sztuk. Wałeczki formować dłonią dla ułatwienia lekko zmoczoną w wodzie. Każdy składać na pół i skręcać spiralnie. Układać na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować jajkiem. Posypać według upodobań makiem, grubą solą, suszonymi ziołami lub ziarnami. Piec w 200 stopniach przez ok 10 minut na jasnozłoty kolor.