Sposób przygotowania:
Paluchy drożdżowe.
Zrobić w dużej misce zaczyn z drożdży, trzech łyżek wody i łyżki mąki, zostawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, sól i wodę (stopniowo, ile "zabierze" mąka). Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Nie musi wyrastać. Podzielić na części, z których powstaną pół metrowe wałeczki o średnicy 1 cm. Powinno wystarczyć na ok. 35 sztuk. Wałeczki formować dłonią dla ułatwienia lekko zmoczoną w wodzie. Każdy składać na pół i skręcać spiralnie. Układać na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować jajkiem. Posypać według upodobań makiem, grubą solą, suszonymi ziołami lub ziarnami. Piec w 200 stopniach przez ok 10 minut na jasnozłoty kolor.