Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Paluchy serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna przekąska z serem, w sam raz na karnawałową imprezę.

Paluchy serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluchy serowe

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy serowe
Mąkę przesiewamy. Dokładnie łączymy mąkę z margaryną. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na długie cienkie paski. Zlepiamy końce trzech pasków i zaplatamy warkoczyk. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Gotowe paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w żółtym serze. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni.
Paluchy serowe
Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Paluchy serowe
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy.
Paluchy serowe
Ciasto kroimy na długie cienkie paski. Zlepiamy końce trzech pasków i zaplatamy warkoczyk.
Paluchy serowe
Gotowe paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w żółtym serze. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni.