Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Francuskie paluchy serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego. Kilka prostych składników i możemy częstować niespodziewanych gości lub podać je do zupy kremu.

Francuskie paluchy serowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Francuskie paluchy serowe

 

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Francuskie paluchy serowe
Płat ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ser zetrzeć na tarce, rozsypać na połowie ciasta. Posypać papryką i oregano. Złożyć na pół, docisnąć. wierzch posmarować jajkiem, posypać papryką i sezamem.

Ostrym nożem pokroić tak przygotowane ciasto na długie paski. Paski delikatnie zakręcić w dłoniach, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 15-18 minut.
Francuskie paluchy serowe
płat ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem
Francuskie paluchy serowe
ser żółty zetrzeć na tarce, posypać połowę ciasta
Francuskie paluchy serowe
ser posypać przyprawami: papryką i oregano
Francuskie paluchy serowe
przykryć drugą połową ciasta i posmarowac jajkiem, posypać papryką i sezamem
Francuskie paluchy serowe
pokroić i zawinąć