Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Paluchy w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ponieważ jeszcze mamy "stare" ziemniaki, a ich smak pozostawia wiele do życzenia, więc podaję je na różne sposoby, aby tylko jak najrzadziej solo.

Paluchy w sosie koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy w sosie koperkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy w sosie koperkowym
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Dokładnie potłuc lub przepuścić przez praskę. Dodać jajo, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki. Podzielić na mniejsze części, które z kolei zrolować na wałek, spłaszczyć i pod kątem wycinać paluchy. Pojedyncze można dodatkowo obtoczyć w mące. Wrzucić na wrzątek i ugotować. Sos. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać zimny bulion i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdyby był za gęsty dolać trochę zimnej wody. Na koniec wrzucić posiekany koper i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można dodać łyżkę śmietany. Gotowym sosem polać gorące paluchy.
Paluchy w sosie koperkowym
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić.
Paluchy w sosie koperkowym
Zrolowany wałek spłaszczyć i pod kątem wykrawać paluchy.
Paluchy w sosie koperkowym
Ugotowane paluchy wyłożyć do miski, można polać stopionym masłem, aby uniknąć sklejania.

Tagi:

jajko sosy jajka