Sposób przygotowania:
Paluchy w sosie koperkowym
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Dokładnie potłuc lub przepuścić przez praskę. Dodać jajo, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki. Podzielić na mniejsze części, które z kolei zrolować na wałek, spłaszczyć i pod kątem wycinać paluchy. Pojedyncze można dodatkowo obtoczyć w mące. Wrzucić na wrzątek i ugotować. Sos. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać zimny bulion i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdyby był za gęsty dolać trochę zimnej wody. Na koniec wrzucić posiekany koper i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można dodać łyżkę śmietany. Gotowym sosem polać gorące paluchy.