Sposób przygotowania:
Dyniowe bułczane knedle z maślakami
Bułki pokroić w plastry i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i zalać nim bułki. Odstawić aż zmiękną. Następnie dodać jajko, posiekana natkę pietruszki, dynie, pieprz i sól do smaku. Wszystko wyrobić ręką na jednolita masę, po czym dodać mąkę. Ponownie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę lekko osolona. Z masy wilgotnymi rękoma uformować niewielkie kule i ostrożnie wkładać do gotującej się wody. Zmniejszyć płomień, gotować ok 15 minut. Wyjąc i osaczyć. Rozgrzać patelnie z masłem i obsmażyć knedle na rumiano. Mięso rozbić tłuczkiem, ale nie na tradycyjne cienkie schaboszczaki. Posypać sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso z obu stron na rumiano. Przykryć i zostawić w cieple. Zdrowe kapelusze maślaków obrać ze skórki, umyć i osączyć z wody. Duże kapelusze pokroić w plastry, male zostawić w całości. Cebule i dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebule, zeszklić, dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem i smażyć około 10 minut aż sos (woda) całkowicie odparuje, wtedy wlać śmietanę, podgrzać. Obsmażone knedle wyłożyć na talerz, położyć obok mięsa i polać wszystko gorącym sosem. Posypać zielona dymka.
edytaha