Sposób przygotowania:
Knedle z wątróbką drobiową
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Zmielić. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i obie mąki. Ilość mąki podaje orientacyjnie, gdyż dużo zależy od ziemniaków, które mamy. Wyrobić na gładkie ciasto. Powinno się nie kleić i być elastyczne.
Farsz: Wątróbki ugotować. Kajzerkę namoczyć w wodzie a cebulę pokroić w wiórka. Wątróbkę zmielić razem z odciśniętą kajzerką. Dodać zeszkloną na patelni cebulkę, sól, pieprz i bułkę tartą. Można dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę wymieszać.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać kółka np. szklanką. Na każdym kawałku ciasta nakładać 0,5 łyżki masy wątróbkowej. Ciasto skleić i uformować w dłoniach knedla. Knedle ugotować w osolonej wodzie.
Można podawać z sosem pieczeniowym lub grzybowym jednak najlepiej smakują polane roztopioną słoninką z dodatkiem zeszklonej cebulki.
Porcja na około 25 sztuk. Surowe knedle można zamrażać.
Farsz: Wątróbki ugotować. Kajzerkę namoczyć w wodzie a cebulę pokroić w wiórka. Wątróbkę zmielić razem z odciśniętą kajzerką. Dodać zeszkloną na patelni cebulkę, sól, pieprz i bułkę tartą. Można dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę wymieszać.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać kółka np. szklanką. Na każdym kawałku ciasta nakładać 0,5 łyżki masy wątróbkowej. Ciasto skleić i uformować w dłoniach knedla. Knedle ugotować w osolonej wodzie.
Można podawać z sosem pieczeniowym lub grzybowym jednak najlepiej smakują polane roztopioną słoninką z dodatkiem zeszklonej cebulki.
Porcja na około 25 sztuk. Surowe knedle można zamrażać.
msewka
misiabe
polecam bo są naprawdę smaczne :D
edytaha