Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z budyniemETAP 1:
Przygotowujemy nadzienie do rogalików. Proszki budyniowe i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do zagotowanego mleka wlewamy mleko z rozpuszczonym budyniem i cukrem. Gotujemy, mieszając, do powstania gęstego budyniu. Budyń studzimy.
ETAP 2:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników, po czym zagniatamy ciasto ręcznie.
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje. Każdą osobno rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, tak, aby powstały 3 okrągłe placki. Każdy placek kroimy jak pizzę na 8 trójkątów.
ETAP 3:
Kawałki ciasta lekko rozciągamy. Na kawałkach ciasta układamy porcje budyniu.
ETAP 4:
Chwytamy za zaokrąglony brzeg ciasta, przytrzymując boczne brzegi, aby budyń nie wypłynął. Zwijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 t. C.
Przed podaniem rogaliki oprószamy cukrem pudrem.