Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche rogaliki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszystkim łasuchom, którym ciężko wyobrazić sobie filiżankę kawy bez czegoś słodkiego, polecam domowe rogaliki wypełnione kremem budyniowym. Świetnie smakują, a do tego są takie proste do przygotowania.

Kruche rogaliki z budyniem

Składniki:

Kruche rogaliki z budyniem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 1/3 szklanki cukru pudru + cukier puder do oprószenia rogalików
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z budyniem

ETAP 1:

Kruche rogaliki z budyniem
Gotujemy budyń - ja wybrałam ten o smaku waniliowym

Przygotowujemy nadzienie do rogalików. Proszki budyniowe i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do zagotowanego mleka wlewamy mleko z rozpuszczonym budyniem i cukrem. Gotujemy, mieszając, do powstania gęstego budyniu. Budyń studzimy.

ETAP 2:

Kruche rogaliki z budyniem
Zagniecione kruche ciasto rozwałkowujemy na okrągłe placki

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników, po czym zagniatamy ciasto ręcznie.
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje. Każdą osobno rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, tak, aby powstały 3 okrągłe placki. Każdy placek kroimy jak pizzę na 8 trójkątów.

ETAP 3:

Kruche rogaliki z budyniem
Na kawałkach ciasta układamy porcje budyniu

Kawałki ciasta lekko rozciągamy. Na kawałkach ciasta układamy porcje budyniu.

ETAP 4:

Kruche rogaliki z budyniem
Zwijamy rogaliki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Chwytamy za zaokrąglony brzeg ciasta, przytrzymując boczne brzegi, aby budyń nie wypłynął. Zwijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 t. C.

Przed podaniem rogaliki oprószamy cukrem pudrem.