WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Twarogowe kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka powstające właściwie z trzech składników. Bardzo proste, kruche i lekko słodkie. Idealne na imprezy.

Twarogowe kruche ciasteczka

Składniki:

Twarogowe kruche ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Twarogowe kruche ciasteczka

Zagniatanie

Twarogowe kruche ciasteczka
Składniki na ciasteczka wystarczy tylko lekko zagnieść.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszony biały ser, starte, zmrożone masło, jajko i szczyptę soli. Szybko zagniatamy, łącząc wszystkie składniki. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, szczelnie owinięte.

Wałkowanie

Twarogowe kruche ciasteczka
Najlepiej sprawdzą się małe, dość proste foremki.

Porcje ciasta wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Wykrawamy dowolne ciasteczka.

Pieczenie

Twarogowe kruche ciasteczka
Ciasteczka można dowolnie doprawiać, w zależności od upodobań.

Ciasteczka możemy posmarować białkiem, lub tylko posypać cukrem. Można też zrobić je wytrawne, np z solą morką i papryką. Układamy na blaszce i pieczemy ok 10-15 minut, aż ładnie się przyrumienią.