Sposób przygotowania:
Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowePrzygotowanie ciasta:
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Następnie ucierając dodajemy jajko i parę kropli aromatu waniliowego..
Do utartej masy dodajemy dodajemy przesianą mąką z kakao i sodą oczyszczoną. Zagniatamy szybko gładkie ciasto.
Chłodzenie ciasta:
Przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wałkowanie ciasta:
Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Z ciasta za pomocą foremki w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka.
Pieczenie ciasteczek:
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. W każde ciasteczko wbijamy po parę lentilek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 min. Pieczemy około 12-15 min. Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
SylaUla
Agnieszka Rec
Pozdrawiam serdecznie:)
Acedia