Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne ciasteczka dla małych łasuchów na przykład na urodziny. Czekoladowe z dodatkiem kolorowych cukiereczków lentilek.

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe

na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 dag ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 5 dag cukru pudru
  • 12 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • parę kropli aromatu waniliowego

dodatkowo:

  • cukiereczki lentilki

Sposób przygotowania:

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe

Przygotowanie ciasta:

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe
Do utartego masła z cukrem pudrem dodajemy jajko

Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Następnie ucierając dodajemy jajko i parę kropli aromatu waniliowego..

Do utartej masy dodajemy dodajemy przesianą mąką z kakao i sodą oczyszczoną. Zagniatamy szybko gładkie ciasto.

Chłodzenie ciasta:

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą

Przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Wałkowanie ciasta:

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe
Z rozwałkować ego ciasta za pomocą foremki w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka

Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Z ciasta za pomocą foremki w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka.

Pieczenie ciasteczek:

Kruche kolorowe ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni

Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. W każde ciasteczko wbijamy po parę lentilek.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 min. Pieczemy około 12-15 min. Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.