Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Paluchy z ziarenkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne paluszki z ziarenkami. Idealna przekąska na każdą imprezę. Są chrupiące i smaczne. Każdemu będą smakować.

Paluchy z ziarenkami

Składniki:

Paluchy z ziarenkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • 4 łyżki mieszanki ziaren sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Paluchy z ziarenkami

Przygotowanie ciasta

Paluchy z ziarenkami
Mąkę łączę z masłem, solą, śmietaną i żółtkami.

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, śmietanę oraz sól.

Zagniatanie ciasta

Paluchy z ziarenkami
Zagniatam ciasto i wstawiam na noc do lodówki.

Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.

Formowanie paluszków

Paluchy z ziarenkami
Z ciasta formuję cienkie wałeczki. Oprószam ziarenkami i piekę.

Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.