Sposób przygotowania:
Paluchy drożdżowe z ziołami i suszonymi pomidorami
Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny cukru i letniej wody. Odstawić na kwadrans, a międzyczasie wyjąć z zalewy olejowej pomidory suszone i posiekać na deseczce, zioła zaś rozetrzeć w dłoniach na talerz płaski. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, dodać sól, zioła suszone oraz posiekane pomidory. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, nakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Nagrzać piekarnik do 200 st. C jak do pieczenia pizzy, blachę natłuścić lekko i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta rwać średnie kawałki i formować w dłoniach na wałeczki, skręcając je w spiralę. Ułożyć na blasze, posmarować lekko białkiem roztrzepanym i posypać sezamem lub czarnuszką, czubkiem palca przycisnąć ziarenka, by nie pospadały. Wstawić do piekarnika na 20-25 min i nastawić czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć i szczypcami przełożyć paluchy na talerz płaski.