marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Paluchy drożdżowe z ziołami i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przekąski z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego mają duże powodzenie nie tylko na prywatkach. Można je upiec i podać na śniadanie następnego dnia.

Paluchy drożdżowe z ziołami i suszonymi pomidorami

Składniki:

Paluchy drożdżowe z ziołami i suszonymi pomidorami

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 4 dkg.drożdży piekarskich,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 25 dag.suszonych pomidorów z zalewy,
  • po szczypcie różnych ziół,np.bazylia, szałwia, oregano,
  • białko do posmarowania,
  • sezam biały lub czarnuszka do posypania,
  • 1 łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe z ziołami i suszonymi pomidorami
Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny cukru i letniej wody. Odstawić na kwadrans, a międzyczasie wyjąć z zalewy olejowej pomidory suszone i posiekać na deseczce, zioła zaś rozetrzeć w dłoniach na talerz płaski. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, dodać sól, zioła suszone oraz posiekane pomidory. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, nakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Nagrzać piekarnik do 200 st. C jak do pieczenia pizzy, blachę natłuścić lekko i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta rwać średnie kawałki i formować w dłoniach na wałeczki, skręcając je w spiralę. Ułożyć na blasze, posmarować lekko białkiem roztrzepanym i posypać sezamem lub czarnuszką, czubkiem palca przycisnąć ziarenka, by nie pospadały. Wstawić do piekarnika na 20-25 min i nastawić czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć i szczypcami przełożyć paluchy na talerz płaski.