katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Paluchy ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najczęściej do paluchów czy ziemniaczanych placków, klusek wykorzystuję ziemniaki pozostałe od obiadu.

Paluchy ziemniaczane

Składniki:

Paluchy ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Paluchy ziemniaczane
Obrane i ugotowane ziemniaki ubijamy. Cebulę drobno kroimy i lekko rumienimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ziemniaków razem z mąką, wbijamy jajko. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy niewielkie, podłużne paluchy. Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy z ketchupem albo ze surówką do obiadu jako dodatek do mięsa.