akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Paluszki Baby Jagi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pomysłowe ciastka w kształcie palców. Łatwe i szybkie do zrobienia. Idealne na Halloween :D W smaku.

Paluszki Baby Jagi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paluszki Baby Jagi

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody

Sposób przygotowania:

Paluszki Baby Jagi
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować z miej kulę i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto podzielić na około 30 równych części. Każdą uformować na kształt palca u ręki, robiąc 4 nacięcia nożem ( dwa tuż za paznokciem i 2 w połowie palca). 3. Żółtko jajka wymieszać z wodą. Białko lekko ubić trzepaczką, maczać w nim przekrojone na pół orzechy/ migdały. Przykleić je do palców z ciasta jako paznokcie. 4. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i piec w 200 st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego! 
Paluszki Baby Jagi
Paluszki Baby Jagi przed pieczeniem.

Tagi:

jajko jajka