Sposób przygotowania:
Paluszki chlebowe z czarnym pieprzem, parmezanem i anchois
1.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do miksera z hakiem do ciasta wrzuć mąkę, sól, drożdże i cukier. Wymieszaj po czym dodaj wody i zmiksuj. Jak ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski dodaj łyżkę oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszaj.
2.Wrzuć ciasto do dużej miski i nasmaruj z góry oliwą. Zakryj folią śniadaniową i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Wyjmij ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj. Posmaruj z góry pesto z pomidorów, posyp czarnym pieprzem, anchois i połową rozmarynu. Teraz posyp startym parmezanem i dodaj resztę rozmarynu.
4.Złóż ciasto na pół tak by utworzyło prostokąt a cały farsz był w środku. Odetnij brzegi, w których nie ma nadzienia a resztę potnij w 2,5 centymetrowe paski. Obsyp je nieco mąką i delikatnie skręć. Wyłóż je na blachę do pieczenia posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj nieco wodą i posyp ziarnkami maku.
5.Odstaw je do wyrośnięcia aż będą dwa razy większe. Ułóż je tak by po wyrośnięciu się nie stykały. Piecz 15-20 minut aż będą złociste i chrupiące. Jest to świetny dodatek do zupy pomidorowej. Można je też podawać z serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, kaparami, oliwkami i skórką z cytryny.
2.Wrzuć ciasto do dużej miski i nasmaruj z góry oliwą. Zakryj folią śniadaniową i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Wyjmij ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj. Posmaruj z góry pesto z pomidorów, posyp czarnym pieprzem, anchois i połową rozmarynu. Teraz posyp startym parmezanem i dodaj resztę rozmarynu.
4.Złóż ciasto na pół tak by utworzyło prostokąt a cały farsz był w środku. Odetnij brzegi, w których nie ma nadzienia a resztę potnij w 2,5 centymetrowe paski. Obsyp je nieco mąką i delikatnie skręć. Wyłóż je na blachę do pieczenia posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj nieco wodą i posyp ziarnkami maku.
5.Odstaw je do wyrośnięcia aż będą dwa razy większe. Ułóż je tak by po wyrośnięciu się nie stykały. Piecz 15-20 minut aż będą złociste i chrupiące. Jest to świetny dodatek do zupy pomidorowej. Można je też podawać z serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, kaparami, oliwkami i skórką z cytryny.
gosiapiotrek23