Sposób przygotowania:
paluszki schabowe z dipem paprykowym
• schab pokroić w plastry, i jeszcze w paski, • kolendrę i kmin rzymski podprażyć na suchej patelni, rozgnieść, • z sosu sambal olelek, zmiażdżonych przypraw, przyprawy na grilla pikantnej winiary, papryki, soku z limonki, 1 łyżki oliwy, soli i pieprzu zrobić marynatę, polać nią mięso i włożyć na 30 minut do lodówki, • papryki pokroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i piec razem z całym nie obranym czosnkiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut, • następnie papryki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie zawinąć, po chwili wyjąć i zdjąć z nich skórkę, czosnek obrać, • paprykę i czosnek zmiksować na gładką masę z 1 łyżką oliwy, na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki, • pałki schabowe piec na rozgrzanym grillu przez 15 min kilkakrotnie obracając, • podawać z dipem paprykowym