Sposób przygotowania:
Paluszki serowe 5
Do małego rondelka nalewamy wody, dodajemy masła i łyżeczkę soli, następnie trzymamy na ogniu aż do rozpuszczenia. Kiedy chociaż trochę ostygnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ponownie kładziemy na ogniu i mieszamy aż do momentu gdy ciasto zacznie od rondelka odchodzić. Studzimy. Ciasto łączymy z jajkiem. Ser blenderujemy (lub trzemy) i dodajemy. Następnie dokładamy oregano, bazylię oraz pieprz i ugniatamy aż do uzyskania spójnej masy. Blachę smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy na cienkie"ruloniki" i tniemy w paseczki. Kładziemy na blaszce. Pieczemy od 15 do 20 minut w temp. 260 st. Z podanych ilości wychodzą 3 partie, a każda piecze się coraz szybciej. Należy wyjąć jak zaczną się robić rumiane i nie są płynne.