Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Paluszki serowe 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

świetna przekąska, szybko się piecze, a jeszcze szybciej znika

Paluszki serowe 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluszki serowe 5

 

  • 3/4 szkl wody
  • 180 gram masła
  • 1 i 1/2 szkl soli
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1 szkl startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 szczypty pieprzu
  • 4 listki świeżej bazyli

Sposób przygotowania:

Paluszki serowe 5
Do małego rondelka nalewamy wody, dodajemy masła i łyżeczkę soli, następnie trzymamy na ogniu aż do rozpuszczenia. Kiedy chociaż trochę ostygnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ponownie kładziemy na ogniu i mieszamy aż do momentu gdy ciasto zacznie od rondelka odchodzić. Studzimy. Ciasto łączymy z jajkiem. Ser blenderujemy (lub trzemy) i dodajemy. Następnie dokładamy oregano, bazylię oraz pieprz i ugniatamy aż do uzyskania spójnej masy. Blachę smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy na cienkie"ruloniki" i tniemy w paseczki. Kładziemy na blaszce. Pieczemy od 15 do 20 minut w temp. 260 st. Z podanych ilości wychodzą 3 partie, a każda piecze się coraz szybciej. Należy wyjąć jak zaczną się robić rumiane i nie są płynne.
Paluszki serowe 5
Rozpuszczamy masło razem z wodą w niewielkim rondelku
Paluszki serowe 5
Dodajemy sól oraz mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką
Paluszki serowe 5
Żółty ser ścieramy na tarce lub korzystamy z blendera
Paluszki serowe 5
Ciasto ugniatamy z jajkiem i przyprawiamy robimy z niego paluszki i układamy na blaszce