Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Paluszki serowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Paluszki serowe z makiem, podane z posiekanymi orzechami, cukrem waniliowym i zrumienionym masłem są rewelacyjne.

Paluszki serowe z makiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Paluszki serowe z makiem

 

Sposób przygotowania:

Paluszki serowe z makiem
Ser biały przemielić w maszynce do mięsa lub zmiksować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

Do przesianej mąki dodać ser, żółtka, mak i pianę z białek, zagnieść ciasto. Utoczyć cienkie wałeczki i pokroić na 4-5 cm kawałki.

Partami wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.

Podawać okraszone zrumienionym masłem, posypane cukrem waniliowym i posiekanymi orzechami orzechami. 
Paluszki serowe z makiem
Do mąki dodać przemielony ser, żółtka i mak.
Paluszki serowe z makiem
Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek.
Paluszki serowe z makiem
Zagnieść ciasto i utoczyć cienkie wałeczki.
Paluszki serowe z makiem
Następnie pokroić na kawałeczki o długości 4-5 cm.
Paluszki serowe z makiem
Gotować około 1-2 minuty w osolonej wodzie.