Sposób przygotowania:
Paluszki serowe z makiem
Ser biały przemielić w maszynce do mięsa lub zmiksować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Do przesianej mąki dodać ser, żółtka, mak i pianę z białek, zagnieść ciasto. Utoczyć cienkie wałeczki i pokroić na 4-5 cm kawałki.
Partami wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.
Podawać okraszone zrumienionym masłem, posypane cukrem waniliowym i posiekanymi orzechami orzechami.
Do przesianej mąki dodać ser, żółtka, mak i pianę z białek, zagnieść ciasto. Utoczyć cienkie wałeczki i pokroić na 4-5 cm kawałki.
Partami wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.
Podawać okraszone zrumienionym masłem, posypane cukrem waniliowym i posiekanymi orzechami orzechami.