jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kluski leniwe z śliwkami suszonymi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimą, gdy brak jest świeżych śliwek możemy zastąpić je suszonymi i przygotować kluseczki z śliwkami suszonymi.

Kluski leniwe z śliwkami suszonymi.

Składniki:

Kluski leniwe z śliwkami suszonymi.

 

  • ok 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 300 g twarożku
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • ok. 2 łyżek maki pszennej
  • kilkanaście śliwek suszonych bez pestek
  • złoty cukier trzcinowy do posypania
  • wiórki masła
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z śliwkami suszonymi.
Ziemniaki i serek mielimy, dodajemy jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wyrabiamyciasto jak na kluski leniwe. Z ciasta robimy wałek, kroimy go na plasterki. na każdy plasterek nakładamy śliwkę suszoną i zlepiamy kluskę. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy je gorące z wiórkami masła, posypane cukrem trzcinowym.