marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Paluszki surimi w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Paluszki krabowe dodawane są do sałatek,ale także można je utopić w cieście,które można dosmaczyć wg. swojej inwencji. Ja serwuję paluszki w cieście z dodatkiem sera.

Paluszki surimi w cieście

Składniki:

Paluszki surimi w cieście

 

  • 6 sztuk paluszków krabowych,
  • 4-5 jaj dużych,
  • szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • 15 dag. startego sera żółtego ostrego, np.cheddar,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Paluszki surimi w cieście
Paluszki krabowe wyjąć i rozmrozić lub też kupić mrożone. Składniki na ciasto naleśnikowe czyli jajka, mąkę, śmietankę lub mleko, ser starty ubić dodając startą gałkę muszkatołową i sól w szczyptach. Zanurzać w masie serowej paluszki, które można połamać na połówki, jeśli są długie. Olej wlać na patelnię i rozgrzać. Na rozgrzany kłaść łopatką kuchenną surimi w cieście. Smażyć z kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu wyjąć odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerze. Podawać z sałatą zieloną z jogurtem na- -turalnym.

Tagi:

sery ser