Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Paluszki z sezamem i kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne paluszki można podawać do barszczu czerwonego zamiast pasztecików.

Paluszki z sezamem i kminkiem

Składniki:

Paluszki z sezamem i kminkiem

 

Sposób przygotowania:

Paluszki z sezamem i kminkiem
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane zimne masło, sól, jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto pokroić w paski 2,5 cm. Każdy pasek skręcać w spiralę. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać połowę paluszków sezamem, a resztę kminkiem. Gotowe paluszki układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni C.

Tagi:

jajko jajka