Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pampuchy z sosem malinowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pampuchy z sosem malinami na bazie alkoholu...prawdziwy deser dla pełnoletnich.

Pampuchy z sosem malinowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pampuchy z sosem malinowym.

 

 

Sposób przygotowania:

Pampuchy z sosem malinowym.
Do kubeczka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę suchych składników mieszamy razem. W mące robimy dołek i wlewamy zaczyn, wbijamy jajko i dodajemy olej. Delikatnie mieszamy mokre składniki i wolno łączymy z resztą. Wyrabiamy tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na blat posypany mąką, rwiemy kawałki ciasta i formujemy kulki. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W naczyniu do parowania gotujemy 2 litry wody i parujemy kluski pod przykryciem 8 min. Maliny zalewamy kieliszkiem słodkiego alkoholu i rozgniatamy. Takim sosem polewamy pampuchy..nieważne zimne lub ciepłe.
Pampuchy z sosem malinowym.
Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy i niech sobie wyrośnie.
Pampuchy z sosem malinowym.
Maliny są ozdobą i smakiem całego dania.
Pampuchy z sosem malinowym.
Formujemy niewielkie kluchy, które odkładamy do wyrośnięcia.
Pampuchy z sosem malinowym.
Maliny zalewamy słodkim alkoholem, najlepiej o podobnym smaku.

Tagi:

jajko jajka