Sposób przygotowania:
Pampuchy z truskawkami
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do misy robota wsypać mąkę, sól. Dodać rozczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść. Podzielić na około 10 kawałków. Każdy rozpłaszczyć, położyć truskawkę. Ciasto zlepić, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki ułożyć w parowarze lub innym urządzeniu (u mnie jest to zwykły durszlak, włożony do dużego garnka z wrzątkiem). Pampuchy parować około 7-8 minut. Podawać ze śmietaną, cukrem i świeżymi truskawkami.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść. Podzielić na około 10 kawałków. Każdy rozpłaszczyć, położyć truskawkę. Ciasto zlepić, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki ułożyć w parowarze lub innym urządzeniu (u mnie jest to zwykły durszlak, włożony do dużego garnka z wrzątkiem). Pampuchy parować około 7-8 minut. Podawać ze śmietaną, cukrem i świeżymi truskawkami.