Sposób przygotowania:
Pampuchy z sosem truskawkowo- poziomkowy
Truskawki i poziomki wypłukać i rozgnieść widelcem można do smaku dosłodzić. Śmietanę wymieszać z cukrem również do smaku. Mleko podgrzać.Drożdże rozrobić z 2-3 łyżeczkami cukru i z 5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić aby wyrosły. Masło roślinne rozpuścić. Gdy drożdże wyrosną wlać do mąki, dodać utarte jajko i mleko i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki, będzie gładkie i lśniące pozostawić aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto nakłuć widelcem odrywać po kawałku ciasta i formować małe bułeczki. Układać na stolnicy lub ręczniku kuchennym żeby podrosły.Gdy ładnie podrosną parujemy je porcjami po 15 minut. Po parowaniu układamy na talerze i polewamy śmietana oraz sosem z truskawek i poziomek.
julcia12437