gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Pampuchy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobre danie, polecam na obiad

Pampuchy ze śliwkami

Składniki:

Pampuchy ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pampuchy ze śliwkami
Do garnka wlać mleko. Zagotować, odstawić by zrobiło się letnie. Dodać cukier i pokruszone drożdże. Do miski (osobnej) wsypać mąkę. Dodać sól. Wbić jajko i żółtko. Wlać rozczyn z drożdży oraz roztopioną, ciepłą margarynę. Wyrobić. Przykryć ściereczką. Czekać aż wyrośnie. Międzyczasie śliwki włożyć do miski, zmiksować przez chwilę blenderem, dodać cukier i podsmażyć na ogniu. Zdjąć z ognia. Urywać po trochu ciasta, rozplaszczyć na ręce, dać farszu śliwkowego i zarobić w kulkę. Wkładać do parowaru. Po ok. 15 minutach wyjąć, polać np. roztopioną czekolada lub margaryna, posypać łyżką cukru.