Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Panga w sosie cytrynowym

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybę osuszyć i pokroić w poprzek w plastry. Każdy kawałek posypać z obu stron

Panga w sosie cytrynowym

Składniki:

Panga w sosie cytrynowym

 

  • 4 filety z pangi
  • oliwa z oliwek
  • cytryny (cytryn w zależności od tego, ile jest ryby, im więcej ryby, tym więcej cytryn
  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Panga w sosie cytrynowym
Rybę osuszyć i pokroić w poprzek w plastry. Każdy kawałek posypać z obu stron przyprawą do ryb. Dno żaroodpornego naczynia polać oliwą z oliwek, żeby było natłuszczone. Następnie cytrynę wyszorować szczoteczką i pokroić w cienkie plastry, wyciągając pestki. Wyłożyć całe dno naczynia plastrami cytryny, następnie układać warstwę ryby posypanej przyprawą i kolejną warstwę plastrów cytryny. Druga warstwa cytryn nie musi być gruba i gęsto przykrywać ryby. Wszystko polać oliwą i skropić sokiem z połówki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min w temp. 200 stopni.