WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Panierowane kanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chyba najpopularniejszy sposób na podanie wspaniałych grzybów, którymi są kanie. Panierowane i smażone świetnie zastąpią zwykłego schabowego.

Panierowane kanie

Składniki:

Panierowane kanie

 

Sposób przygotowania:

Panierowane kanie

Obieranie

Panierowane kanie
Przygotowanie grzybów do smażenia i przyprawianie.

Kaniom ucinamy korzonki jak najkrócej lub całkowicie je wykręcamy. Usuwamy łuski z wierzchu i wszelkie zanieczyszczenia z blaszek. Delikatnie płuczemy pod wodą, by nie uszkodzić kapeluszy.

Panierowanie 1

Panierowane kanie
Najpierw kanie panierujemy dokładnie w mące.

Kapelusze kani posypujemy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Następnie dokładnie obsypujemy mąką.

Panierowanie 2

Panierowane kanie
Następnie maczamy kanie w roztrzepanym jajku.

Następnie roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka lub wody. Możemy je lekko doprawić i maczamy w nim nasze kanie. Na koniec obtaczamy je lekko w drobno startej bułce.

Smażenie

Panierowane kanie
Kanie smażymy, by nie były surowi i się nie przypaliły.

Kanie panierowane w mące, jajku i bułce wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na dość wolnym ogniu, by ładnie się przyrumieniły i usmażyły dokładnie.