Sposób przygotowania:
Panierowane pieczarki z mięsnym farszem
Pieczarki myjemy i osuszamy, wyrywamy nóżki, a kapelusze pozbawiamy wewnętrznej harmonijki. Cebulę kroimy w niewielką kostkę i rumienimy na maśle. Obrane mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z usmażoną cebulą i niewielką marchewką, którą wcześniej ugotowaliśmy w rosole. Do zmielonego mięsa wbijamy 1 jajko, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku i mieszamy. Wedle potrzeby (zależy od konsystencji mięsa) możemy dodać nieco namoczonej bułki i jeszcze jedno jajko. Wydrążone pieczarki doprawiamy jarzynką oraz pieprzem, a następnie faszerujemy przygotowanym mięsem - dajemy go tyle, by uformować ładną kulę,proporcjonalnie do wielkości kapelusza. Przygotowane pieczarki panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, ale na dość wolnym ogniu, do czasu aż panierka nabierze ładny, rumiany kolor.