Sposób przygotowania:
Panierowany Camembert z pistacjami
Składniki dressingu vinegret mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki. Sałatę mieszamy z dressingiem. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na ćwiartki. Na talerzyk wykładamy sałatę, kilka pomidorków i paprykę oraz po 1-2 plasterków szynki szwarcwaldzkiej. Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części. Pistacje, migdały, chleb i ciastka wkładamy do blendera i rozdrabniamy. W ten sposób przygotowujemy panierkę do sera. Na talerzyk wysypujemy mąkę. Jajka rozkłócamy dodając soli i pieprzu. Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące, a następnie w jajku - najlepiej obracając ser widelcem i panierce z pistacji. Jeżeli zostało nam dużo panierki to te czynności możemy powtórzyć. W garnku rozgrzewamy olej. Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 10-20 s. Serki podajemy ciepłe, więc jeśli nie smażymy wszystkich razem, a partiami, to można je po usmażeniu przełożyć do wyłożonego papierowymi ręcznikami naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby utrzymać temperaturę. Serki układamy na sałatce i podajemy, smacznego :)