Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Panierowany Camembert z pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i kolorowe danie kuchni francuskiej. Zainspirowana kampanią Lidla postanowiłam przygotować jedno z ich dań.

Panierowany Camembert z pistacjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowany Camembert z pistacjami

 

  • SER:
  • 2 sery Camembert 500g,
  • chleb zwykły 100g lub kajzerka,
  • ciastka korzenne "Floretki" 100g,
  • pistacje bez łupinek 20g,
  • mielone migdały 20 g,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna 20 g,
  • szczypta soli,
  • olej do głębokiego smażenia
  • SAŁATA:
  • 1 opakowanie mix sałat,
  • pomidorki cherry kilka sztuk,
  • papryka czerwona 1/4,
  • papryka zielona 1/4,
  • szynka szwarcwaldzka kilka plasterków,
  • VINEGRET:
  • ocet winny 2 łyżeczki,
  • miód 1 łyżeczka,
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Panierowany Camembert z pistacjami
Składniki dressingu vinegret mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki. Sałatę mieszamy z dressingiem. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na ćwiartki. Na talerzyk wykładamy sałatę, kilka pomidorków i paprykę oraz po 1-2 plasterków szynki szwarcwaldzkiej. Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części. Pistacje, migdały, chleb i ciastka wkładamy do blendera i rozdrabniamy. W ten sposób przygotowujemy panierkę do sera. Na talerzyk wysypujemy mąkę. Jajka rozkłócamy dodając soli i pieprzu. Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące, a następnie w jajku - najlepiej obracając ser widelcem i panierce z pistacji. Jeżeli zostało nam dużo panierki to te czynności możemy powtórzyć. W garnku rozgrzewamy olej. Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 10-20 s. Serki podajemy ciepłe, więc jeśli nie smażymy wszystkich razem, a partiami, to można je po usmażeniu przełożyć do wyłożonego papierowymi ręcznikami naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby utrzymać temperaturę. Serki układamy na sałatce i podajemy, smacznego :)
Panierowany Camembert z pistacjami
Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki. Sałatę mieszamy z dressingiem.
Panierowany Camembert z pistacjami
Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części.
Panierowany Camembert z pistacjami
Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące, a następnie w jajku.
Panierowany Camembert z pistacjami
W garnku rozgrzewamy olej. Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz.