Panini z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Panini to doskonała alternatywa dla klasycznej kanapki. Wprawdzie ich przygotowanie trwa dłużej, ale efekt końcowy wart jest czekania.

Panini z łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panini z łososiem

 

 

Sposób przygotowania:

Panini z łososiem
Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, wędzonego łososia i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął. Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Panini z łososiem
Panini z łososiem, szpinakiem i serkiem

Tagi:

szpinak