Sposób przygotowania:
Panna Cotta w polewie truskawkowej
Żelatynę rozpuszczamy w ok 3 łyżkach wody I odstawiamy. Do garnka wlewamy śmietanę mleko dodajemy cukier I cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii I wszystko razem zaczynamy gotować maieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. W momencie gdy zaczyna się "podnosić" to zdejmujemy z ognia I dodajemy przygotowanąwcześniej żelatynęi mieszamy do rozpuszczeniasię jej w śmietanie. Przygotowany deser wlewamy do salaterek 3 lub 4 niestety z tej ilości więcej nei wyjdzie I odstawiamy do wystygnięcia, jeżeli już wystygnie to wkładamy do lodówki na ok 5-6 godz, aż zastygnie (stężeje). POLEWA Truskawki ok 15 sztuk myjemy I posypujemy brązowym cukrem zaczynamy miksować dodając śmietanę, miksujemy do jednolitego połączenia się składników, powstałą polewę wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach deser jest gotowy do podania, ale żeby go wyciągnąć z salaterek należy zanużyć całą na kilka sekund w gorącej wodzie, przełożyć na tależyk I polać musem truskawkowym, normalnie pychota.