ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Panna cotta z sosem karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos karmelowy można zastąpić np.truskawkowym

Panna cotta z sosem karmelowym

Składniki:

Panna cotta z sosem karmelowym

 

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 g waniliowego cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
  • gęsty sos karmelowy

Sposób przygotowania:

Panna cotta z sosem karmelowym
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody.Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyskrob z niej ziarenka.Śmietankę i mleko wlej do rondelka.Dodaj cukier,rum i ziarenka wanilii.Zagotuj i zdejmij z gazu.Następnie dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie,dopóki się nie rozpuści.Masę przelej do małych filiżanek.Ostudź i wstaw do lodówki na noc.Podawaj z sosem karmelowym.

Tagi:

sosy