Pablito

Pablito

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pappardelle con funghi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jak znalazł w sezonie, gdy już nie wiesz jak jeszcze zagospodarować swoje grzyby

Pappardelle con funghi

Składniki:

Pappardelle con funghi

 

  • 500 g Papardelle lub Tagliatelle (wstążki),
  • 100 - 150 g sera typu Roquefort lub Gorgonzola (może być nasz błękitny Lazur),
  • 250 g świeżych grzybów,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek:

 

Sposób przygotowania:

Pappardelle con funghi
Wstaw wodę na makaron. Na oliwie zeszklij posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodaj grzyby poszatkowane na cienkie plasterki i duś to na niewielkim ogniu. Gdy grzyby zmiękną dodaj do nich pokruszony ser i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie wlej śmietanę. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Posiekaj sporą porcję natki pietruszki i dodaj do sosu. Ugotowany makaron przełóż na patelnie z sosem dokładnie wymieszaj i smacznego.

Tagi:

sery grzyby ser