Sposób przygotowania:
Pappardelle z baraniną i prawdziwkami
Makaron ugotować wg przepisu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ugotować z włoszczyzną i cebulą, posolić - jak rosołowe. Prawdziwki wrzucić na patelnię z oliwą, dodać kawałki baraniny (nie kroić na mniejsze), fond, drobno posiekany czosnek, pieprz i poddusić - sos ma odparować. Do gotowego sosu wrzucić przecedzony makaron, delikatnie wszystko wymieszać - ewentualnie posolić do smaku. I nakładać na talerz :) UWAGI: Domowy sposób na "szybki i prosty" sos fond: kości cielęce lub wołowe marchewka, cebula, świeże: tymianek i rozmaryn Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do "przypalenia" (ok 20-30minut) "Przypalone" kości, warzywa i zioła wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny.
Babciagramolka
MP3-ka
dokładnie Babciu - fond to demi glace. Wiem, że Knorr ma taki sos gotowy.
W moim przepisie jest bardzo uproszczona wersja, kości, kilka warzyw i zioła a w restauracjach gotuje się go nawet 3 dni. Dlatego jeśli już ktoś robi - najlepiej zamrozić porcjami
Babciagramolka
Ja robię uproszczoną wersję tzn. jak duszę mieso do chleba w garnku to dodaje dużo cebuli i grzyby . Potem wyjmuję mieso a do sosu dodaję warzywa i przyprawy - gotuję jeszcze trochę . Potem mrożę w porcjach - on się robi po wystudzeniu jak galareta .Kiedys robiłam też z kości od pieczonego drobiu wygotowywanych długo z warzywami .Dobrze że przypomniałaś o tym sosie - trzeba by zrobić na zapas.
MP3-ka
Sos idealnie pasuje do mięs i grzybów.
Muszę spróbować Twojej wersji sosu :)