MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny makaron z baraniną i prawdziwkami w sosie fond

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami

Składniki:

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami

 

  • składniki na 2 porcje:
  • makaron pappardelle - 250g
  • 250g baraniny (mięso z udźca)
  • prawdziwki mrożone - kilka sztuk
  • sos fond - można kupić gotowy lub zrobić - ciemny sos do mięs
  • sól, pieprz, czosnek
  • włoszczyzna
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami
Makaron ugotować wg przepisu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ugotować z włoszczyzną i cebulą, posolić - jak rosołowe. Prawdziwki wrzucić na patelnię z oliwą, dodać kawałki baraniny (nie kroić na mniejsze), fond, drobno posiekany czosnek, pieprz i poddusić - sos ma odparować. Do gotowego sosu wrzucić przecedzony makaron, delikatnie wszystko wymieszać - ewentualnie posolić do smaku. I nakładać na talerz :) UWAGI: Domowy sposób na "szybki i prosty" sos fond: kości cielęce lub wołowe marchewka, cebula, świeże: tymianek i rozmaryn Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do "przypalenia" (ok 20-30minut) "Przypalone" kości, warzywa i zioła wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny.