Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryczki chili z zieloną salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wszelkie pikantne dodatki są bardzo popularne w kuchni portugalskiej .To moja wersja molho de piri-piri .

Papryczki chili z zieloną salsą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryczki chili z zieloną salsą

 

  • 4 papryczki chili
  • 4 suszone papryczki piri-piri lub ostre chili małe
  • 1 pełna łyżeczka zielonej salsy
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • pieprz kolorowy grubo mielony ( lub w ziarnach )

 

Sposób przygotowania:

Papryczki chili z zieloną salsą
Papryczkite świeże przekrojone na pół i oczyścić z pestek . Wsadzać do słoiczka razem z suszonymi papryczkami piri-piri . Wymieszać olej z salsą .Dodać szczyptę pieprzu lub kilka ziaren pieprzu.
Wstawić do lodówki na 7-10 dni . Używać zarówno olej jak i papryczki . Kropię np. olejem grzanki z bułki .Kawałeczki świeżej papryki drobno krojone dokładam do smażenia różnych dań . A suszone z oleju wrzucam do wielu potraw jako aromatyzer .
Można zawekować na zapas - ale nie wekuję - zawsze mogę zrobić nową porcję .
Papryczki chili z zieloną salsą
Świeże i suszone papryczki , olej i gotowa salsę przygotować przed przystąpieniem do pracy
Papryczki chili z zieloną salsą
Oczyszczone z pestek i przekrojone papryczki + suszone zalać olejem zmieszanym z salsą i odstawić do lodówki

Tagi:

winogrona