Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Papryczki faszerowane soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Papryczki wypełnione pysznym farszem mięsnym z dodatkiem soczewicy i pomidorów. Te jasnożółte papryczki są bardziej delikatne w smaku od zwykłych papryk.

Papryczki faszerowane soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryczki faszerowane soczewicą

 

  • 8-11 papryczek żółtych
  • 300g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowe
  • 1 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 4-6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Papryczki faszerowane soczewicą
Przygotować papryczki odcinając im czapeczkę i wyciągając gniazdo nasienne. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso. Pomidory smażyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dołożyć do mięsa i przyprawić. Smażyć około 5min, aż mięso nie będzie surowe. Na końcu dodać ugotowaną soczewicę. Wymieszać i kiedy farsz przestygnie wbić jajko. Napełniać papryczki po same brzegi i zakryć czapeczką. Papryki są długie, więc postawiłam je w keksówce opierając o brzegi. Piec w 180*C przez ok 45 min. Do czasu, aż skórka będzie się przypiekać. Smacznego!
Papryczki faszerowane soczewicą
Cebulą z czosnkiem zeszklić i dodać mięso mielone.
Papryczki faszerowane soczewicą
Do mięsa włożyć pokrojone pomidory i przyprawić.
Papryczki faszerowane soczewicą
Kiedy mięso będzie usmażone wsypać ugotowaną soczewicę.
Papryczki faszerowane soczewicą
Na końcu do przestudzonego farszu wbić jajko.