Sposób przygotowania:
Papryczki faszerowane soczewicą
Przygotować papryczki odcinając im czapeczkę i wyciągając gniazdo nasienne. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso. Pomidory smażyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dołożyć do mięsa i przyprawić. Smażyć około 5min, aż mięso nie będzie surowe. Na końcu dodać ugotowaną soczewicę. Wymieszać i kiedy farsz przestygnie wbić jajko. Napełniać papryczki po same brzegi i zakryć czapeczką. Papryki są długie, więc postawiłam je w keksówce opierając o brzegi. Piec w 180*C przez ok 45 min. Do czasu, aż skórka będzie się przypiekać. Smacznego!
weronikaS