Sposób przygotowania:
Faszerowane papryczki i pomidory
Papryczki i pomidory oczyścić, pomidory wydrążyć środki pozostawiając do sosu, papryczki oczyścić z ziaren wewnątrz. czapeczki z korzonkiem zostawić. Mięso zmielić razem z cebulą, dodać przyprawy i jajko, wymieszać dokładnie. Nadziać pomidory i papryczki, przykrywając pokryweczką odciętą wcześniej. Pomidory przeznaczone na sos pokroić dodać te wydrążone, czosnek posiekany i olej. Zagotować. Chwilę rozprażyć, przyprawić do smaku, dodać 1/4 szkl wody i ustawić w tym pomidory i papryczki. Przykryć pokrywką i dusić ok 40 min. Ostrożnie wyjąć pomidory i papryczki, sos zmiksować blenderem i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Tak przygotowane papryczki podajemy z ryżem.
Sarenka