ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Papryka drobiowo-ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację.

Papryka drobiowo-ryżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka drobiowo-ryżowa

 

  • papryka kolorowa 10 sztuk,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mielone drobiowe 50 dag,
  • ryż ugotowany 2 woreczki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • przyprawa do kurczaka pikantna 2 łyżeczki,
  • jajka 1 sztuka "XL",
  • śmietana gęsta 2 łyżki,
  • koperek posiekany 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Papryka drobiowo-ryżowa
Z jędrnych papryk kolorowych ściąć czubek, delikatnie usunąć miąższ z pestkami, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na patelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić.

Mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem.

Faszerować nadzieniem papryki do pełna.

Układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.

Z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu.

Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Papryka drobiowo-ryżowa.
Papryki najlepsze do faszerowania wybrać w jednej wielkości.
Papryka drobiowo-ryżowa.
Cebula podsmażana z cukrem jest słodka i smaczna.
Papryka drobiowo-ryżowa.
Gęsta śmietana robi nadzienie delikatne.
Papryka drobiowo-ryżowa.
W szybkowarze papryka nie traci wartości odżywczych.