Sposób przygotowania:
Papryka Eli z gołąbkowym farszemprzygotowanie składników
Ryż ugotować w trzech szklankach osolonego wrzątku i ostudzić.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Białą kapustę obrać i drobno pokroić.
przygotowanie składników cd
Szynkę wieprzową pokroić i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie farszu
Do miski z mięsem dodać ryż, kapustę, jajka, przyprawę, sól i pieprz.
przygotowanie farszu cd
Do farszu dodać cebulę, czosnek i wymieszać.
przygotowanie papryk
Papryki opłukać, osuszyć i odciąć góry z szypułkami. Usunąć z papryk środki z pestkami.
przygotowanie papryk cd
Do papryk nałożyć farsz.
przygotowanie papryk cd
Papryki włożyć do garnka i przykryć czapeczkami.
przygotowanie papryk cd
Do litra wody dodać koncentrat pomidorowy, rozkruszone kosteczki cebulowe i czosnkowe. Sos doprawić solą. pieprzem i ostrą papryką do smaku. Wlać sos do papryk. Dusić papryki około 40 minut. Gotowe papryki wyjąć z sosu. Mąkę rozrobić z wodą, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem.
Smacznego!