eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam faszerowane czerwone papryki. Farsz przygotowałam taki jak do gołąbków z dodatkiem pokrojonej kapusty.

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

Składniki:

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

papryka

farsz

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 1.5 szklanki suchego ryżu
  • 1/4 średniej główki kapusty
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka przyprawy grill do karkówki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

  • 1 słoik koncentratu pomidorowego - 190 g
  • 3 kosteczki cebulowe
  • 3 kosteczki czosnkowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta ostrej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

przygotowanie składników

Papryka Eli z gołąbkowym farszem
Ostudzić ryż ugotowany na sypko w osolonym wrzątku.

Ryż ugotować w trzech szklankach osolonego wrzątku i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z gołąbkowym farszem
Obrane cebule drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z gołąbkowym farszem
Drobno poszatkować obraną białą kapustę.

Białą kapustę obrać i drobno pokroić.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z gołąbkowym farszem
Zmielić mięso w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Szynkę wieprzową pokroić i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie farszu

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

Do miski z mięsem dodać ryż, kapustę, jajka, przyprawę, sól i pieprz.

przygotowanie farszu cd

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

Do farszu dodać cebulę, czosnek i wymieszać.

przygotowanie papryk

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

Papryki opłukać, osuszyć i odciąć góry z szypułkami. Usunąć z papryk środki z pestkami.

przygotowanie papryk cd

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

Do papryk nałożyć farsz.

przygotowanie papryk cd

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

Papryki włożyć do garnka i przykryć czapeczkami.

przygotowanie papryk cd

Papryka Eli z gołąbkowym farszem

Do litra wody dodać koncentrat pomidorowy, rozkruszone kosteczki cebulowe i czosnkowe. Sos doprawić solą. pieprzem i ostrą papryką do smaku. Wlać sos do papryk. Dusić papryki około 40 minut. Gotowe papryki wyjąć z sosu. Mąkę rozrobić z wodą, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem.

Smacznego!