Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Placki po węgiersku z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dania z cukinii są pyszne a sezon się jeszcze nie skończył. Proponuje zrobić coś podobnego do placka po węgiersku, tylko zamiast placków ziemniaczanych zrobić placki z cukinii.

Placki po węgiersku z cukinii

Składniki:

Placki po węgiersku z cukinii

Składniki na farsz:

  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Szczypta chili
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • 20 dag sera żółtego

Składniki na placki:

 

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku z cukinii

ETAP 1:

Placki po węgiersku  z cukinii

1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju, kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki konserwowe.

2. Następnie dodajemy kukurydze bez zalewy i przecier pomidorowy, doprawiamy chili i chwilę gotujemy, sos jest gęsty, więc nie potrzeba go zagęszczać.

ETAP 2:

Placki po węgiersku  z cukinii

3. Cukinie oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy i wyciskamy sok, najlepiej na sitku ugniatać łyżką.

4. Warzywa przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz obrane i starte na tarce o dużych oczach marchewki. Dokładnie mieszamy i nakładają łyżką smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron.

ETAP 3:

Placki po węgiersku  z cukinii

5. Placku po usmażeniu układamy w naczyniu, na każdy placek nakładamy farsz i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

ETAP 4:

7. Placuszki gotowe.

8. Smacznego.