SUPERPRZEPIS

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą

Kolorowe papryki faszerowane mielonym mięsem i gotowaną ciecierzycą. Papryki podałam z sosem pomidorowym.

Składniki:

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą

papryki

farsz

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 25 dkg ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 5 łyżek oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

Sposób przygotowania:

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą

przygotowanie papryki

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą
Papryki omyć i osuszyć. Z papryk odciąć czapeczki z ogonkami. Ze środków papryk w usunąć nasiona.

Papryki omyć i osuszyć. Z papryk odciąć czapeczki z ogonkami. Ze środków papryk w usunąć nasiona.

przygotowanie mięsa

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą
Mięso pokroić w grubą kostkę i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Łopatkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić w grubą kostkę i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie papryki

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą
Do garnka wlać 5 łyżek oleju i ułożyć w nim doły papryki.

Do garnka wlać 5 łyżek oleju i ułożyć w nim doły papryki.

przygotowanie farszu

Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na 6 godzin, żeby zmiękła i odcedzić. Ciecierzycę opłukać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać mięso, cebulę, czosnek i razem smażyć aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa dodać paprykę słodką, przyprawę do grilla, sól, pieprz i jeszcze smażyć razem aż mięso będzie miękkie. Do mięsa dodać ugotowaną ciecierzycę i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą
Do przygotowanych w garnku papryk nałożyć farsz.

Do przygotowanych w garnku papryk nałożyć farsz.

przygotowanie papryki

Papryka Eli z mięsem i ciecierzycą
Nafaszerowane papryki przykryć czapeczkami z ogonkami.

Nafaszerowane papryki przykryć czapeczkami z ogonkami. Papryki podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości

przygotowanie sosu

Papryki wyjąć z garnka. Do powstałego z duszenia papryk sosu dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, czosnek granulowany, sól i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!