Sposób przygotowania:
Papryka Eli z mięsem i ciecierzycąprzygotowanie papryki
Papryki omyć i osuszyć. Z papryk odciąć czapeczki z ogonkami. Ze środków papryk w usunąć nasiona.
przygotowanie mięsa
Łopatkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić w grubą kostkę i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie papryki
Do garnka wlać 5 łyżek oleju i ułożyć w nim doły papryki.
przygotowanie farszu
Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na 6 godzin, żeby zmiękła i odcedzić. Ciecierzycę opłukać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać mięso, cebulę, czosnek i razem smażyć aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa dodać paprykę słodką, przyprawę do grilla, sól, pieprz i jeszcze smażyć razem aż mięso będzie miękkie. Do mięsa dodać ugotowaną ciecierzycę i wymieszać.
przygotowanie papryki
Do przygotowanych w garnku papryk nałożyć farsz.
przygotowanie papryki
Nafaszerowane papryki przykryć czapeczkami z ogonkami. Papryki podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości
przygotowanie sosu
Papryki wyjąć z garnka. Do powstałego z duszenia papryk sosu dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, czosnek granulowany, sól i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!
marietta
LauraLaura