Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana.
Papryki myjemy, odcinamy z nich wierzch i ogonkiem i delikatnie oczyszczamy ich wnętrze z pestek. Przygotowujemy farsz: Do 1 kg mielonego mięsa dodajemy ugotowaną torebkę ryżu, 2 jajka, 1 posiekaną cebulę i ząbek czosnku oraz namoczoną w zimnej wodzie bułkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy, a następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym mięsem nadziewamy papryki. Na dno garnka lub głębokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju, który rozgrzewamy, a potem do naczynia układamy papryki jedną koło drugiej. Pod przykryciem dusimy danie przez około 45 minut, co jakiś czas podlewając wodą. Powstały na dnie wywar mięsno- ryżowy możemy zagęścić, by otrzymać sos. Smacznego.