Sposób przygotowania:
Papryki faszerowane komosą ryżową i mięsem
Komosę ryżową przepłukuję na sitku, przekładam do garnka, zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając.
Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.
Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem.
Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku.
Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.
Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem.
Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku.
Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.