Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Papryki faszerowane komosą ryżową i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne papryki faszerowane - idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Papryki faszerowane komosą ryżową i mięsem

Składniki:

Papryki faszerowane komosą ryżową i mięsem

 

  • 6 papryk czerwonych,
  • 50 dag łopatki wieprzowej bez kości,
  • 1 duża cebula,
  • 25 dag komosy ryżowej,
  • 2 jajka,
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego,
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane komosą ryżową i mięsem
Komosę ryżową przepłukuję na sitku, przekładam do garnka, zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając.

Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.

Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem.

Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku.

Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.