Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Papryka faszerowana kuskusem i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne i sycące danie. Kasza kuskus doskonale zaspokaja głód i nie jest kaloryczna. Dodatek sera sprawia, że potrawa jest bardziej zwarta.

Papryka faszerowana kuskusem i kurczakiem

Składniki:

Papryka faszerowana kuskusem i kurczakiem

 

  • mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • 4 średniej wielkości papryki czerwone (z równym dnem)
  • 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 3/4 filiżanki kuskusu
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • chili pieprz cayenne
  • sól
  • 3 plastry sera żółtego
  • pieprz czarny mielony
  • słodka papryka
  • olej do smażenia (1-2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana kuskusem i kurczakiem
Nagrzać piekarnik do 190 st. Kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić, żeby napęczniał. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z przyprawami. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać razem z kurczakiem do kaszy. Dosypać pokrojony bardzo drobno plaster sera i wymieszać do połączenia składników. Papryki umyć, odciąć z każdej wierzch i usunąć gniazda nasienne. Wypłukać z pestek i każdą paprykę nafaszerować nadzieniem. Przykryć każdą paprykę połową plastra sera i częścią odciętą na początku (bez gniazd nasiennych). Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 20 minut.