bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Papryka faszerowana mięsem i kuskusem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecamy paprykę pieczoną z mięsem mielonym, serem, kaparami i kuskusem!

Papryka faszerowana mięsem i kuskusem

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i kuskusem

 

  • 12szt papryki
  • 500g mięso mielone
  • 250g Kuskus
  • do smaku papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz
  • łyzeczka oregano
  • kilak sztuk kapar z zalewy
  • łyzeczka pasta harissa
  • ser grana padano
  • posiekane listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 opakowania feta
  • 2 łyzki przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i kuskusem
Kuskus zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 5 min lekko ochłodzic. Papryki przekroic na pol. Jedna drobno posiekac. Mięso wymeiszac z posiakna papryką, przyprawami, ziołąmi, przecierem, fetą i kuskusem. Umyte strąki papryki oczyścić z gniazd nasiennych, napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonej formie, każda posypac serem, na gore dac kapary, skropić oliwą, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec. Okolo 45 minut wystarczy. Podac z soem pomidorowo-ziołowym.