Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 768]

Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Odkąd mój syn przeszedł na wegetarianizm, szukam coraz to nowych pomysłów na dania bezmięsne, także te na grilla. W ten sposób zrodził się pomysł na paprykę faszerowaną kaszą owsianą i bakłażanem. Polecam, jest pyszna :)

Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem
Nastawiamy wodę na kaszę owsianą i gotujemy ją przez 15 minut w osolonej wodzie, licząc od momentu wrzenia. Odcedzamy.

Paprykę oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na połówki, delikatnie usuwamy ziarna. Oprószamy w środku słodką papryką, pieprzem oraz solą. Kładziemy na tacce i podpiekamy na grillu przez kilka minut, aby papryka trochę zmiękła.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy razem przez około 2 minuty.

Posypujemy przyprawami, mieszamy.

Przekładamy zawartość patelni do miski, dodajemy kaszę i mieszamy. Dodajemy również połowę startego sera. Jeszcze raz mieszamy i nakładamy farsz do podpieczonej papryki. Posypujemy resztą sera żółtego.

Grillujemy na tacce, na średnio rozgrzanym grillu do czasu, aż ser się roztopi, a papryka będzie miękka.
Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem
Paprykę oprószamy w środku słodką papryką, pieprzem oraz solą.
Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem
Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy razem przez około 2 minuty.
Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem
Przekładamy zawartość patelni do miski, dodajemy kaszę i mieszamy.
Papryka grillowana z kaszą owsianą i bakłażanem
Jeszcze raz mieszamy i nakładamy farsz do podpieczonej papryki. Posypujemy resztą sera żółtego.