Sposób przygotowania:
Szynka drobiowa Eli w słoikachprzygotowanie składników

Ćwiartki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie składników cd

Mięso kurczaka oddzielić od skóry i kości.
przygotowanie składników cd

Duże kawałki kurczaka przekroić na pół. Zbić kurczaka tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie składników cd

Skórki z kurczaka oddzielić od kości.
przygotowanie składników cd

Przygotowane skórki kurczaka zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie składników cd

Przygotować sól peklującą, żelatynę, czosnek granulowany, cukier puder, przyprawę do kurczaka, pieprz i wodę.
przygotowanie szynki

Do dużej miski włożyć mięso, zmielone skórki, przyprawy i wlać zimną wodę. Całość dobrze wyrobić i przełożyć do dużego pojemnika z przykryciem.
przygotowanie szynki cd

Pojemnik włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.
przygotowanie szynki cd

Mięso włożyć do słoików tak żeby nie było pęcherzyków powietrza i zakręcić pokrywkami. Słoiki tyndalizować, to znaczy pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut, po 24 godzinach 30 minut i po następnych 24 godzinach 30 minut.
Ostudzone słoiki przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!