eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka drobiowa Eli w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam szynkę z ćwiartek kurczaka. Szynkę włożyłam do słoików i tyndalizowałam, czyli pasteryzowałam 3 razy co 24 godziny.

Szynka drobiowa Eli w słoikach

Składniki:

Szynka drobiowa Eli w słoikach

kurczak

  • 5 kg ćwiartek kurczaka

dodatki

  • 1 łyżka soli peklującej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 250 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Szynka drobiowa Eli w słoikach

przygotowanie składników

Szynka drobiowa Eli w słoikach
Osuszyć papierowym ręcznikiem opłukane udka kurczaka.

Ćwiartki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie składników cd

Szynka drobiowa Eli w słoikach
Oddzielić mięso kurczaka od kości i skóry.

Mięso kurczaka oddzielić od skóry i kości.

przygotowanie składników cd

Szynka drobiowa Eli w słoikach
Kawałki kurczaka zbić tłuczkiem do mięsa.

Duże kawałki kurczaka przekroić na pół. Zbić kurczaka tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie składników cd

Szynka drobiowa Eli w słoikach
Oddzielić od kości skórki z udek kurczaka.

Skórki z kurczaka oddzielić od kości.

przygotowanie składników cd

Szynka drobiowa Eli w słoikach

Przygotowane skórki kurczaka zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie składników cd

Szynka drobiowa Eli w słoikach

Przygotować sól peklującą, żelatynę, czosnek granulowany, cukier puder, przyprawę do kurczaka, pieprz i wodę.

przygotowanie szynki

Szynka drobiowa Eli w słoikach

Do dużej miski włożyć mięso, zmielone skórki, przyprawy i wlać zimną wodę. Całość dobrze wyrobić i przełożyć do dużego pojemnika z przykryciem.

przygotowanie szynki cd

Szynka drobiowa Eli w słoikach

Pojemnik włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.

przygotowanie szynki cd

Szynka drobiowa Eli w słoikach

Mięso włożyć do słoików tak żeby nie było pęcherzyków powietrza i zakręcić pokrywkami. Słoiki tyndalizować, to znaczy pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut, po 24 godzinach 30 minut i po następnych 24 godzinach 30 minut.

Ostudzone słoiki przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!