góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Papryka marynowana do słoików

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki i prosty sposób na paprykę, bez pasteryzacji.

Papryka marynowana do słoików

Składniki:

Papryka marynowana do słoików

 

  • 3-4 kg. papryki pomidorowej
  • 2 litry wody
  • 3/4 butelki octu 10%
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 litra oleju

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana do słoików
Z wody i pozostałych składników przygotować marynatę. Oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, wrzucać partiami do zalewy i gotować na wolnym ogniu 2-3 min. (ma pyrkać). Gorące wkładać do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem do ostygnięcia.

Tagi:

papryka