Justyna Vicky S.

Justyna Vicky S.

Kucharz
[Przepisów: 14]

Papryka marynowana wg Justyna Vicky S.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynowana papryka w zalewie słodko-kwaśnej.

Papryka marynowana wg Justyna Vicky S.

Składniki:

Papryka marynowana wg Justyna Vicky S.

 

  • Papryka w dowolnej ilości, minimum 2-3 kg, w różnych kolorach najlepiej
  • cebula, około 1 kg

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana wg Justyna Vicky S.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dowolne kawałki (3x5cm). Cebulę obrać, umyć i pokroić w krążki lub półkrążki. Z podanych składników przygotować zalewę. Paprykę i cebulę dodać do zalewy i przegotować ok. 5 min. Bardzo ważne by nie rozgotować papryki. Trzeba sprawdzać miękkość papryki, bo łatwo przeoczyć moment przejścia z chrupkiej do rozpadajacej się z odchodzącą skorką. Gorącą paprykę z cebulą i zalewą nakładać do sloików. Nie ma potrzeby pasteryzować już. Cebuli można dodać więcej jeśli się lubi. U mnie czy cebula czy papkryka tak samo szybko znika ze słoika.

Marynata musi mieć wyrażny słodko-kwaśny smak, dlatego czasami można dodać nieco więcej cukru.

Tagi:

papryka