Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Papryka nadziewana gotowanym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do przygotowania nadzienia można użyć mięsa mielonego surowego wówczas trzeba zapiekać o 10-15 minut dłużej.

Papryka nadziewana gotowanym mięsem

Składniki:

Papryka nadziewana gotowanym mięsem

 

  • 30 dag gotowanego mięsa
  • 1/4 kapusty białej
  • 8 strąków papryki
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 10 dag ryżu
  • 1 szkl kukurydzy z puszki
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana gotowanym mięsem
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić ostudzić, odcisnąć z wody, drobno posiekać. Mięso mielone przemielić w maszynce. Na patelni stopić pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę, wsypać posiekaną 1 paprykę i cebulę, podsmażyć. Do cebuli wsypać ryż, kukurydzę, mielone mięso, posiekaną kapustę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Paprykę umyć odciąć górne części, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem, nakryć odciętym wieczkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15-20 minut.